आलू के असरकारी नुस्खे


10 Health and Nutrition Benefits of Potatoes



Potatoes are a versatile root vegetable and a staple food in many households.

They are an underground tuber that grows on the roots of the Solanum tuberosum plant(1Trusted Source).

Potatoes are relatively cheap, easy to grow and packed with a variety of nutrients.
Here are 7 health and nutrition benefits of potatoes.


Potatoes contain Antioxidants
Potatoes are rich in compounds like flavonoids, carotenoids and phenolic acids (4).

Potatoes  may Improve Blood Sugar Control
Potatoes contain a special type of starch known as resistant starch.

Potatoes  may Improve Digestive Health
The resistant starch in potatoes may also improve digestive health.

Potatoes  are Naturally Gluten-Free

The gluten-free diet is one of the most popular diets worldwide. It involves eliminating gluten, which is a family of proteins found in grains like spelt, wheat, barley and rye.


आलू के असरकारी नुस्खे


- रक्तपित्त बीमारी में कच्चा आलू बहुत फायदा करता है।

- कभी-कभी चोट लगने पर नील पड़ जाती है। नील पड़ी जगह पर कच्चा आलू पीसकर लगाएं।

- शरीर पर कहीं जल गया हो, तेज धूप से त्वचा झुलस गई हो, त्वचा पर झुर्रियां हों या कोई त्वचा रोग हो तो कच्चे आलू का रस निकालकर लगाने से फायदा होता है।

- भुना हुआ आलू पुरानी कब्ज और अंतड़ियों की सड़ांध दूर करता है।

- आलू में पोटेशियम साल्ट होता है जो अम्लपित्त को रोकता है।

- चार आलू सेंक लें और फिर उनका छिलका उतार कर नमक, मिर्च डालकर नित्य खाएं। इससे गठिया ठीक हो जाता है।

- गुर्दे की पथरी में केवल आलू खाते रहने पर बहुत लाभ होता है। पथरी के रोगी को केवल आलू खिलाकर और बार-बार अधिक पानी पिलाते रहने से गुर्दे की पथरियां और रेत आसानी से निकल जाती हैं।

- उच्च रक्तचाप के रोगी भी आलू खाएं तो रक्तचाप को सामान्य बनाने में लाभ करता है।

- आलू को पीसकर त्वचा पर मलें। रंग गोरा हो जाएगा।

- आलू का रस दूध पीते बच्चों और बड़े बच्चों को पिलाने से वे मोटे-ताजे हो जाते हैं। आलू के रस में शहद मिलाकर भी पिला सकते हैं।


Summary - Resistant starch in potatoes is a source of nutrition for beneficial gut bacteria. They convert it to the short-chain fatty acid butyrate, which has been linked to reduced inflammation in the colon, improved colon defenses and a lower risk of colorectal cancer.